
MAZOWSZE Od 5 do 25 maja trwa nabór zgłoszeń do XXI edycji konkursu kulinarnego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, adresowanego do producentów żywności i organizowanego przez Samorząd Województwa Mazowieckiego. Wybierana będzie najlepsza potrawa regionalna oraz najlepszy produkt żywnościowy.
Konkurs ten służy identyfikacji produktów regionalnych oraz gromadzeniu wiedzy o regionalnych potrawach i produktach żywnościowych. Jego ideą jest ochrona i zachowanie dziedzictwa kulinarnego regionów przez wyszukiwanie potraw i produktów żywnościowych wytwarzanych w gospodarstwach domowych lub lokalne podmioty gospodarcze.
Konkurs przebiega w dwóch etapach. Na poziomie regionalnym jest organizowany przy udziale samorządów wojewódzkich, a na poziomie krajowym przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Laureatom wręczane są Perły podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu. W konkursie wybierane są produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne, inne produkty regionalne oraz część gastronomiczna, czyli potrawy.
Karty zgłoszeniowe znajdą się na stronie Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w zakładce – produkty regionalne. Zainteresowani proszeni są o nadsyłanie wypełnionego formularza zgłoszeniowego na adres: Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie, ul. Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa lub mailowo – wydzialrol nictwa@mazovia.pl do 25 maja.
W przypadku pytań kontakt z pracownikami Departamentu pod nr tel. (22) 59 79 352 lub 59 79 116, bądź na mail – agnieszka.kalinska@mazovia.pl lub krzysztof.zaniewski@mazovia.pl.
Oprac. BN
Dodaj komentarz